Ekonomi

Gerede Ekonomisi

DERİ SANAYİ SEKTÖRÜ
900 yıllık geçmişe sahiptir. 130 adet fabrikada yaklaşık 3000 kişi çalışmaktadır. Türkiye´de üretilen ayakkabılık derinin yaklaşık % 40´i ilçemizde üretilmektedir. Yurt içinde ayakkabı sanayisi bulunan illere pazarlanmakta yurt dışına önemli miktarda ihracat yapılmaktadır. 1935 yılından beri şimdi bulundukları bölgede üretimlerine devam eden dericiler, artan kapasiteleri ve bölgenin yetersizliği sebebiyle Deri Organize Sanayi Bölgesine taşınma hazırlığı içerisindedirler. Arıtma tesisi tamamlanmış olup önümüzdeki yıllarda taşınma işlemi gerçekleşecektir.
KEMERCİLİK
İlçede 150 civarında kemer atölyesi bulunmaktadır. Yurt içine ve yurt dışına pazarlanmaktadır.
GEREDE ORGANIZE SANAYİ BOLGESİ
Deri O.S.B´den ayrı olarak kurulan Gerede O.S.B´de 51 adet fabrika parseli mevcuttur. Tüm altyapısı tamamlanmış olup su anda 3 adet fabrika çalışır vaziyettedir. Cazip imkânlara sahip olan bölgeye yeni fabrikaların kurulması beklenmektedir.
ÇELIK KONTRUKSİYON FABRIKASI
810 dönümlük arazide kurulu olarak GERKONSAN Fabrikası adıyla hizmet vermiş olan Çelik Konstrüksiyon Fabrikası 2003 yılında özelleştirilmiştir. Halen TEKNOTES A.Ş. adıyla hizmet vermeye devam etmektedir.
BAKIRCILIK
Tarihi el sanatlarından olan bakircilik az sayıda işletmeci tarafından yaşatılmaktadır. Bakırcılar çarşısındaki esnaflar tarafından üretilen bakir ibrikler, güğümler, sini, kazan gibi eşyalar gelen turistlerin beğenisine sunulmaktadır.
EL SANATLARI - HEDİYELİK EŞYA
Deri kemer, çanta, cüzdan ve aksesuar gibi deri ürünlerini şehir merkezinde faaliyet gösteren imalathanelerden temin edebilirsiniz. İbrik, güğüm, sahan, kazan v.b. bakir el sanatları ürünlerini Bakırcılar çarşısı´ndan temin edebilirsiniz.
YÖRESEL ÜRÜNLER
İlce halkı tarafından üretilen yağ, yoğurt, keş, peynir, koy ekmeği, bal, sut gibi yöresel ürünler ile ilçeyle özdeşlesen hindi, kaz, ördek gibi kümes hayvanları cumartesi ve çarşamba günleri kurulan ilce pazarından temin edilebilir.
DİGER GEÇİM KAYNAKLARI
Tarım, hayvancılık, tavukçuluk, demircilik, mescilik, ayakkabıcılık, saraciye, mobilyacılık, marangozluk, kemik tarakçılık, oto tamirciliği, nakliyatçılık halkın diğer geçim kaynakları olarak sayılabilir. Seracılık, giderek yaygınlaşmaktadır.